Specificeer en ontdek je stijl door het maken van een stijlbord

 Zoals ik een paar weken geleden uitlegde in mijn motivatie artikel, kan het maken van een moodboard/collage de creativiteit en je inspiratie bevorderen. De laatste tijd ben ik veel bezig met het uitzoeken van mijn kledingkast en het vormen van een overzichtelijke en mooie garderobe. Dit vanwege de zeer cliché reden dat ik door de bomen het bos niet meer zie (ja zo vol is mijn kast dus...) en daardoor dus niet weet wat ik in de ochtend aan moet doen.

Om een duidelijk beeld te vormen van de stijl die ik deze herfst wil toepassen, besloot ik samen met een vriendin (die ook bezig is met het vinden van een nieuwe stijl) een middagje te gaan knippen en plakken. Ik zal later een apart artikel tikken over mijn garderobe, maar voor nu houden we het even op wat vooraf gaat aan het toepassen van een nieuwe stijl; namelijk het visualiseren ervan.
Zonder een duidelijk beeld van je stijl, zal je kledingkast altijd rommelig en onsamenhangend blijven. 

Er zijn verschillende manieren om je stijl te visualiseren. Je kunt bijvoorbeeld een Pinterest bord beginnen (wat echt top is voor inspiratie trouwens!), maar dan moet je elke keer je telefoon erbij pakken en ik probeer juist het telefoongebruik te verminderen 😅 Dus besloot om lekker 'ouderwets' tijdschriften en catalogussen erbij te pakken en een stijlbord op papier te maken.

Wat heb je nodig om een stijlbord te maken:
1. Een schaar, lijm, pennen en eventueel plakband.
2. Stevig blanco papier, of een stuk karton.
3. Een hele hoop tijdschriften en catalogussen.
4. Tijd, want je bent er zeker wel een middagje mee bezig.
Er zijn twee manieren om te beginnen: 
1. Je weet nog niet welke stijl je wilt toepassen. In dit geval raad ik aan om er er helemaal blanco in te duiken. Knip gewoon alles uit wat je mooi en leuk vindt. Later als je een hoop plaatjes hebt verzameld kun je gaan kijken of er een samenhangende lijn in zit, of je bijvoorbeeld een aantal keer een zelfde soort trui of broek hebt uitgeknipt. Zo vormt zich vanzelf de stijl die bij jou past.  

2. Je hebt al een idee van een bepaalde stijl die je zou willen toepassen. In dit geval raad ik aan om veel gerichter te zoeken. Wil je bijvoorbeeld net als ik een minimalistische stijl proberen, dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je allemaal truien met wilde patronen en logo's gaat uitknippen. Dit kan best lastig zijn want die uitbundige tas is echt grappig en zou je ook wel eens willen dragen, maar als je die in je minimalistische stijlbord zou plakken dan klopt het plaatje niet meer en kan je uiteindelijk toch geen duidelijk beeld vormen. 
Als je alle plaatjes hebt uitgezocht die je wilt gebruiken dan ben je klaar om te gaan plakken. Zelf heb ik zonder van te voren te passen de plaatjes opgeplakt. Daardoor bleven er uiteindelijk wat lege plekken over maar dat is prima op te lossen door bijvoorbeeld een aantal dingen die je opvallen aan je stijlbord op te schrijven, of een quote neer te zetten 😉

Tadaa! Nu is je stijlbord klaar en kan je hem gebruiken om op terug te vallen als je bijvoorbeeld online gaat winkelen of je s'ochtends een outfit samenstelt.

De uitleg van mijn eigen stijlbord:
Het leek mij leuk om ook even uit te leggen wat het idee achter mijn eigen stijlbord is. Van te voren had ik wel al een idee van wat ik wilde. Ik laat me de laatste weken veel inspireren door het minimalisme; een garderobe die je het hele jaar als uitvalsbasis kunt gebruiken met een paar trendstukken om elk seizoen mee op te fleuren. Jullie zien veel basiskleuren: wit, donkerblauw en zwart, en daarnaast de trendkleur van komend seizoen: rood! Deze stijl doet me denken aan de Parijse vrouw en daarom plakte ik ook enkele sfeerfoto's erbij die daarop aansloten.
Ik ben best tevreden over het resultaat. Het stijlbord staat nu op mijn bureau naast mijn laptop zodat ik er elke dag eventjes naar kijk en daardoor maak ik hopelijk geen online miskopen meer haha 👌


Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en dat jullie ook lekker aan de slag kunnen met knippen en plakken. Even weg zijn van de computer en 'echt' creatief bezig gaan is zo heerlijk! Dan pas komt de echte inspiratie naar boven. Hebben jullie wel eens een stijlbord gemaakt en zo ja wat vond je ervan? 


8 opmerkingen

 1. Leuk dat je zo'n bord maakt. Kun je natuurlijk helemaal je eigen stijl maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies het is heel vrij en dat maakt het juist zo leuk! :)

   Verwijderen
 2. Ik maakte vroeger ook altijd collages! Heb ergens nog een kaft liggen met allemaal knipsels, haha. Door deze post heb ik weer zin om collages te gaan maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leukk! en ook leuk dat je nu weer inspireert bent geraakt om collages te maken!

   Verwijderen
 3. Handig en ook leuk want dan ben je creatief bezig! Ik heb zelf een soort inspiratie boek (die ik te lang al niet heb gebruikt) waarin ik dus kleine moodboards maak. Over van alles en nog wat; fotografie, kleding, of schattige plaatjes :')

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies, zoveel beter dan de hele tijd naar een scherm staren ;) Een boek maken en daarin collages verzamelen is ook echt een goed idee!

   Verwijderen
 4. Mooie moodboard! Ik wil dit ook meer gaan doen, lekker creatief bezig zijn en tegelijk inspiratie opdoen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Darina :) Ik kan het echt aanraden, het is ontspannend en een boost voor je creativiteit

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!