2020 challenge: A year in disposables!

In de blogpost waarin ik mijn Vision Board voor 2020 liet zien, schreef ik ook een stukje over dat ik meer "echte" foto's wilde gaan maken. In laatste weken van 2019 merkte ik dat ik een beetje klaar ben met alle perfecte foto's van Instagram. Er wordt steeds op dezelfde plekken foto's gemaakt, met elke keer een splinternieuwe outfit en het liefst ook een dure gadget of grote bos bloemen. De originaliteit is er een beetje af, maar zoals ik heb alle respect voor de meiden (en mannen) die deze foto's maken. Er gaat super veel tijd in zitten en het valt echt niet mee om zo'n perfect plaatje te schieten en te bewerken. Zelf heb ik ook een tijdje veel aandacht besteed aan het maken van perfecte foto's, maar ik werd er alleen maar gefrustreerd. Het leven is nou eenmaal niet perfect en probeer het dan toch maar eens perfect over te laten komen.


Ik had mijn Instagram net op een laag pitje gezet toen ik mijn idool Jeanne Damas met een wegwerp camera zag. De foto's die ze had gemaakt met deze camera en op Instagram plaatste zijn zo tof! Er ging een wereld voor mij open. De foto's waren niet perfect, maar zo echt en daarom in mijn ogen juist mooi. Een paar dagen later liep ik vol blijdschap de HEMA uit met mijn eerste wegwerpcamera. Over de laatste dagen van december heb ik meerdere foto's gemaakt en ik had er echt lol in. Het is spannend om maar één kans te hebben (tenzij je direct je hele rolletje wilt verspillen) en om dan niet direct het resultaat terug te kunnen zien. Mijn telefoon liet ik een beetje links liggen en dat zorgde er ook voor dat ik meer in het moment leefde.
 
Toen ik eind 2019 mijn doelen en wensen voor het nieuwe jaar opschreef besloot ik dat ik voor 2020 de uitdaging aan zou gaan om een heel jaar alleen maar "echte" foto's op mijn Instagram te plaatsen. Ik had mijn eerste camera toen nog niet laten ontwikkelen maar had al super veel zin om mijn "echte" foto's te delen.
Aan het einde van de eerste week van januari waren de foto's ontwikkeld en kon ik ze ophalen bij de HEMA. De ontwikkelingstijd viel mij alles mee; 5 werkdagen. De kosten daarentegen vielen wel tegen; 11 euro... tel dat op bij de kosten van de wegwerpcamera zelf en je komt voor 27 foto's uit op zo'n 21 euro. Gelukkig maar dat ik er zoveel lol in heb haha! Hobby's kosten nou eenmaal geld 😉
Die middag heb ik direct een belangrijke les geleerd als het aankomt op het maken van foto's met een wegwerpcamera, namelijk dat je ALTIJD de flitser moet gebruiken. Ik ben er zo aan gewend dat mijn telefoon zichzelf aanpast aan het licht, dat ik er niet aan had gedacht dat je bij de kleinste schemering al gebruik moet maken van de flits bij een wegwerpcamera. Van de 27 foto's waren er dus 10 te donker om te printen... heel jammer, want zover ik me kan herinneren mis ik een aantal hele leuke foto's. Maar goed, dit hoort ook bij het gebruik van een wegwerpcamera en ik heb mijn les geleerd. Inmiddels ben ik halverwege mijn tweede wegwerpcamera en alles met flits geschoten. Laten we hopen dat die foto's wel allemaal goed kunnen worden afgedrukt.

De foto's die wel zijn ontwikkeld zijn super tof geworden! De meeste hebben een vintage sfeertje en dat vind ik heel mooi. Ik zal enkele foto's laten zien en toelichting erbij geven:
 Dit zijn de eerste twee foto's die ik maakte met de camera. De linker is genomen op het werk in het damestoilet haha! Het licht was daar kennelijk net fel genoeg om geen flits te hoeven gebruiken.
De rechter foto is gemaakt in een Japans restaurant in Den Haag waar we met het bedrijfsuitje naartoe gingen. We zaten aan de bakplaat en het hoogtepunt is natuurlijk het vuur dat dan omhoog komt. Hier heb ik ook geen flits gebruikt en ik denk dat dat een juiste keuze is geweest want nu heeft de foto veel sfeer en staan de vlammen er goed op.
Van de donkere foto's zijn dit de enige twee die ontwikkeld zijn. De linker is gemaakt rond 16:00 zonder flits. Het was toen aan het schemeren en ik was waarschijnlijk nog net op tijd om geen flits te hoeven gebruiken.
De rechter foto is gemaakt om 19:00 toen het al helemaal donker was en toen heb ik dus wel gebruik gemaakt van de flits. Onze gezichten zijn overbelicht maar verder is het wel een leuke foto geworden.
Deze twee foto's zijn beide met flits gemaakt omdat de omgeving donker was. Links was tijdens oud&nieuw. Ik wilde graag een outfit foto en dat is goed gelukt. Je kunt met wegwerpcamera's niet zo goed detail vastleggen als je in een donkere ruimte schiet, maar mijn gezicht is gelukkig niet weer overbelicht dus dat scheelt.
De rechter foto is helaas onscherp geworden. Waarschijnlijk omdat ik te dichtbij stond toen ik de foto maakte. Ik wist toen nog niet dat je met wegwerpcamera's altijd minimaal een meter afstand moet nemen van wat je wilt fotograferen om het beste resultaat te krijgen.

Nu vraag je je misschien af: leuk al die foto's, maar wat doe je er nu mee als ze eenmaal ontwikkeld zijn? Goeie vraag! Ten eerste vind ik het leuk om de foto's te delen op Instagram. Ik scan ze in met mijn mobiel maar bewerk er verder niks aan, dus het plaatsen van foto's gaat een stuk sneller. Ook omdat je toch overal maar 1 shot van hebt, er valt niks te kiezen haha.
Ten tweede heb ik een fotoalbum gekocht om de foto's in te bewaren. Op de achterkant van iedere foto beschrijf ik wat de foto inhoudt en wanneer deze gemaakt is. Ik denk dat het leuk is om dat later terug te zien.
Daarnaast willen Maikel en ik de leukste foto's gaan inlijsten en bij de trap hangen zodat daar een muur vol foto's ontstaat.

Inmiddels heb ik meerdere Youtube filmpjes bekeken met tips voor het gebruik van een wegwerpcamera. Nu gebruik ik de Fujifilm versie, maar als deze vol is dan wil ik de Kodak versie gaan testen. Kijken of ik verschil merk en wat het beste werkt voor mij. In ieder geval heb ik er nog steeds veel lol in en dat is het belangrijkste 😁

Wat vinden jullie van wegwerpcamera's?

Geen opmerkingen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!