Werken op de vakantiebeurs als Japan Specialist

De afgelopen jaren heb ik weinig tot niets geschreven over mijn werk als Japan Specialist en reisadviseur. Dat komt omdat, ondanks dat het werk tof klinkt, ik uiteindelijk ook gewoon het grootste gedeelte van de tijd op kantoor zit. Daar bestaan de werkzaamheden voornamelijk uit offertes uitwerken en telefoontjes beantwoorden. Eens per jaar staan we echter op een aantal beurzen in Nederland en België om het bedrijf en het reizen naar Azië te promoten. In 2017 mocht ik zelfs een keer naar Japan voor een beurs!(Als je over die reis naar Japan wilt lezen klik dan hier)
Het staan op deze beurzen vind ik ontzettend leuk en daarom is januari mijn favoriete maand om te werken. Maar, wat doe je nou precies als je werkt op zo'n vakantiebeurs? Het leek mij wel leuk om daar een stukje over te schrijven en toevallig heb ik dit jaar ook wat foto's gemaakt haha! Beeldend materiaal geeft toch altijd een beter idee dan alleen tekst.

 Het begint allemaal rond 9:15 als ik vanuit Utrecht centraal met koffie in de hand naar de Jaarbeurs loop. De Vakantiebeurs in Utrecht is de grootste beurs in Nederland op het gebied van reizen en trekt ieder jaar zo'n 100.000 reisliefhebbers. Dat deze beurs populair is valt direct op, want ondanks dat de deuren pas om half 10 opengaan, staat er om kwart over 9 al een dikke rij.

De beurs is verdeeld over verschillende hallen met verschillende specialiteiten. Voor verre reizen moet je in hal 11 en 12 zijn, helemaal achterin. Op mijn gemakje loop ik daar naartoe en zoek onze stand. We staan, zoals ieder jaar, in de Japanhoek met andere Japan aanbieders en het verkeersbureau van Japan: JNTO. Alle tafeltjes zijn maar net groot genoeg om een aantal flyers en brochures op te leggen. Dat is en blijft een minpunt, want ondanks dat alle standhouders vrij aardig tegen elkaar doen is de concurrentie groot. Als je ook maar iets te dicht bij hun tafeltje komt wordt je direct "vriendelijk" verzocht om ergens anders te gaan staan en niet de klandizie af te pakken.

De dag begint rustig. Omdat wij in een verre hal zitten komt het pas rond 11:00 op gang. We proberen altijd met drie collega's op de beurs te staan zodat we meerdere mensen tegelijk kunnen aanspreken. Ik sta vrijwel altijd in het gangpad om brochures uit te delen. Als iemand een brochure aanneemt of blijft staan kijken dan probeer ik een gesprek aan te knopen;  "heeft u interesse in een reis naar Japan?". Zo gaat dat eigenlijk de hele dag door. Er komen vaak leuke gesprekken uit, maar soms ook discussies over het feit dat veel mensen denken dat Japan heel duur is (wat btw best meevalt). Als je een heel weekend op de beurs hebt gestaan dan heb je vrijwel geen stem meer over haha.
Als de drukte weer een beetje begint af te nemen krijgen we ruimte om zelf ook een rondje over de beurs te lopen. Dat vind ik altijd leuk om te doen, hoewel ik dit jaar voor het eerst echt doorhad (en daardoor schrok) hoeveel papier er eigenlijk wordt uitgedeeld en hoeveel daarvan waarschijnlijk thuis direct in de prullenbak beland. Daar moet toch eens wat aan gedaan worden, maar dat is een discussie voor een andere keer haha.

Rond een uurtje of 16:30 begint de beurs echt leeg te lopen en komen bij de standhouders de flessen wijn en snacks op tafel. De beurs duurt tot 17:30 en voor die tijd mag je als standhouder niet weg omdat er altijd nog bezoekers langs kunnen komen. Er hangt dit laatste uur altijd een ontspannen sfeer. Standhouders zoeken elkaar op en delen drank/snacks uit.
Dit jaar bracht ik een bezoek aan de Tokyo stand en daar kreeg ik heel lief een en een lampion. De concurrentie van de middag is totaal verdwenen.
Ik maak nog een rondje en klets wat met collega's. Om 17:30 gaat vrijwel iedereen naar huis, moe van de lange dag en wetende dat morgen weer hetzelfde verhaal aan de orde komt 😊.

Het staan op de beurzen ga ik zeker wel missen aan mijn huidige werk. Mensen face-to-face adviseren over het reizen naar Japan en hen enthousiast maken om te gaan heb ik altijd het leukste gevonden. Daarnaast is het leuk om ervaringen te delen met mensen die ook in Japan zijn geweest. Bij mijn nieuwe baan heeft denk ik niemand echt interesse in Japan en ik zal er ook vrijwel niet mee bezig zijn. Het voelt gek om dat te bedenken aangezien ik de afgelopen 10 jaar bijna alleen maar bezig ben geweest met Japan. Eerst zelfstandig door films te kijken en manga te lezen, daarna op de studie door de taal en cultuur te leren, toen de stage in Matsumoto gevolgd daar ook rond te reizen, en de laatste drie jaar adviseren en mij verder specialiseren in het land. De laatste maanden is mijn fascinatie met het land afgenomen en ben ik een beetje uitgekeken op alles wat met Japan te maken heeft. Misschien dat als ik er een tijdje helemaal niet meer mee bezig ben dat ik het dan begin te missen. Ik ben benieuwd!

Zijn jullie al eens op de Vakantiebeurs in Utrecht geweest?


1 opmerking

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!