De Stadswandeling 023

Gisteren hebben Maikel en ik de Stadswandeling023 gelopen! De laatste weken zijn in veel steden in Nederland deze stadswandelingen opgekomen. Het is een leuke manier om een stad beter (of voor de eerste keer) te leren kennen én je kunt de lokale horeca ermee steunen. 

Hoe werkt Stadswandeling023?
Iedere woensdag kun je via een link in het Instagramaccount of het Facebookaccount van de betreffende Stadswandeling een kaartje kopen om toegang te krijgen tot een van de routes. Dit kost EUR 3,50 per persoon. Op dit moment zijn er voor Haarlem 4 routes beschikbaar:
- Centrum/bolwerken route 
- Centrum/Leidse route
- Rondje Overveen/Bloemendaal 
- De ontbijtroute op zondag
Om het interessant te houden worden de routes soms aangepast en komen er ook steeds nieuwe routes bij. Zo is de ontbijtroute er afgelopen week nieuw bijgekomen. 
Nadat je een ticket hebt gekocht voor een route en een dag hebt gekozen (zaterdag of zondag), krijg je op de vrijdagavond een email met daarin het PDF-bestand. Deze bevat de route, een quiz, leuke opdrachten, en deals waarmee je langs de lokale horeca kunt die je onderweg tegenkomt. Een deal kan bijvoorbeeld bestaan uit een koffie waar je dan gratis een lekkere koek bij krijgt, of een broodje met korting. 

Het doel van de Stadswandeling023 is om mensen kennis te laten maken met Haarlem of Haarlem beter te leren kennen op een coronaproof manier. 
Mijn ervaring:
Wij kozen voor de Centrum/Leidse route en vrijdagavond kreeg ik netjes de email met de wandelkaart en alle extras. Wel jammer voor ons dat de email pas vrijdagavond binnenkwam, want we hebben geen printer en ik had de route het liefst geprint op mijn werk in plaats van dat ik nu steeds op mijn telefoon moest kijken. 
De route heeft geen vast begin- en eindpunt en we moesten eerst even de straat zoeken waar wij wilden beginnen, maar toen we die eenmaal gevonden hadden (thank you Googlemaps haha) ging het prima. 

Maikel en ik kennen de straten in de Leidsebuurt en het centrum van Haarlem inmiddels vrij goed, maar toch kwamen we nog op plekken die we niet eerder hadden gezien. Bijvoorbeeld de prachtige muurschildering in de Garenkokersbuurt, en een deel langs het Spaarne. Ook vond ik het leuk om onderweg koffie, een broodje en een pannenkoek te halen bij verschillende horeca. Door de deals wordt het denk ik ook extra aantrekkelijk voor veel mensen om wat te kopen. Bovendien is dit een leuke manier om nieuwe horeca te leren kennen. Zo haalden wij een broodje bij De Volkslust, waar ik nog nooit was geweest. Het ziet er uit als een gezellige lunchroom en het broodje was erg lekker, dus hier ga ik na de corona zeker eens echt lunchen. 
In totaal hebben we zo'n 3 uur gelopen. De Centrum/Leidse wandeling is ongeveer 7 kilometer en er wordt aangegeven dat je die in 1,5 a 2 uur kunt lopen, maar als je onderweg stopt voor koffie of een broodje dan ben je al snel langer onderweg. 
Verder nog goed om te weten:
- Ga met maximaal 2 personen wandelen, want er loopt handhaving rond die hierop controleert.
- Vergeet je mondkapje niet voor als je bij de horeca gelegenheden wat wilt bestellen.
- Er zit een limiet op het aantal routes dat wordt verkocht, dus bestel direct op woensdagavond om zeker te zijn van een plekje.
- Bang dat je na een half uur al nodig naar het toilet moet? geen zorgen! Met de app Hogenood kun je gemakkelijk een toilet in de buurt vinden. 
Wij hebben ons goed vermaakt met de Stadswandeling023! Het voelde een beetje als een mini stedentrip haha. In Haarlem wil ik nog het Rondje Overveen gaan lopen en de ontbijtroute op de zondag lijkt me ook leuk. Ook een route door één van de andere steden lijkt me leuk, maar dan wel liever als het weer wat beter is :) 

Ik kan zeker aanraden om de Stadswandeling te gaan lopen! In bijna iedere stad in Nederland kun je deze Stadswandelingen lopen en ik zag dat er van dezelfde organisatie ook wandelingen in plaatsen in België zijn. Keuze genoeg dus! In welke stad zou jij de Stadswandeling willen doen?

5 opmerkingen

 1. Leuke manier om een stad te leren kennen en de horeca te steunen! Mooie foto’s ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om drukte te vermijden loop ik liever door de week. Is er een mogelijkheid om de deals ook door de week beschikbaar te maken ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijpelijk :) op dit moment zijn de Stadswandelingen alleen in het weekend voor zover ik weet. Maar je kunt het beste contact opnemen met de organisatie van de stadswandeling in de stad waar je wilt lopen. Ik heb alleen de wandeling in Haarlem gedaan en ben geen onderdeel van de organisatie :)

   Verwijderen
 3. Thanks for sharing this amazing and informative post. keep sharing with us.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!