Over hoe mijn eerste maand bij het reisbureau verliep


Ik kan bijna niet geloven dat ik al een maand aan het werk ben. Wat is de tijd snel gegaan! In deze update wil ik jullie graag vertellen over mijn eerste ervaringen met het werken bij een reisbureau :) Misschien heb je zelf ook wel interesse om voor een reisbureau te gaan werken? dan is dit wellicht interessant om te lezen~

Hoe het is begonnen
Zoals ik al zei ben ik nu ongeveer een maand aan het werk in de reisindustrie. Bij toeval kwam ik eind augustus een vacature tegen op Facebook en zonder enige verwachtingen heb ik daar toen op gereageerd. Twee dagen later vertrok ik naar Japan en was ik al snel de sollicitatie vergeten, totdat ik halverwege de reis ineens een reactie in mijn mailbox zag staan. Ik mocht na mijn Japan reis op gesprek komen!

Zo gezegd zo gedaan zat ik een paar dagen na mijn reis aan tafel met de twee bazen van het bedrijf. Het gesprek verliep op zich goed, maar omdat er nog andere kandidaten waren had ik geen hoge verwachtingen. Bovendien twijfelde ik of dit het juiste bedrijf voor mij zou in. Ik denk dat ik vooral erg bang was voor een herhaling van de verschrikkelijke stage die ik in de eerste helft van 2016 liep (ook bij een reisbureautje).

Diezelfde avond van het gesprek werd ik gebeld. Ik was aangenomen! Dit overviel mij nogal want ik had verwacht dat het wel minstens een week zou duren voordat ik wat zou horen. Ik twijfelde maar besloot het toch te gaan proberen, je hebt immers proeftijd en als het me echt niet beviel kon ik dus zonder enige moeite ook weer stoppen :)
1 maand later
Op 3 oktober begon ik met werken en nu, een maand later, voel ik mij al helemaal thuis hier op het kantoor. Ik heb vijf aardige collega's aan wie ik alles kan vragen en de sfeer is relaxt.

De eerste twee weken was ik elke dag verbaasd dat ik er niet tegen op zat om naar werk te gaan. Tijdens stage was ik elke dag aan met aftellen tot het weekend en tot ik weer naar huis mocht, en nu doe ik dat vrijwel nooit meer :)

Wat doe je dan allemaal tijdens je werk?
Het verschilt natuurlijk per reisbureau, maar waar ik werk heeft iedereen zijn eigen land (of landen) waar hij zich in specialiseert. Iedere dag komen er nieuwe offerteaanvraag formulieren binnen en die werken wij dan uit tot offertes en reisvoorstellen, die we vervolgens weer naar de klant sturen.
Je bent dus vrijwel de hele dag bezig met het beantwoorden van vragen over reizen, reisvoorstellen in elkaar zetten, vliegtickets vergelijken, met klanten bellen en offertes in elkaar zetten. Omdat ik nieuw ben heb ik nog niet het hele proces van het boeken van een reis doorlopen, maar met het maken van reisvoorstellen en offertes gaat het al goed. Ondanks dat ik mij alleen focus op Japan is het werk wel afwisselend. Iedere klant heeft zijn eigen wensen en het advies geven vind ik erg leuk om te doen.

Dus als je niet bang bent om te bellen, graag mensen helpt en het leuk vind om reisjes uit te zoeken dan kan ik een baan bij een reis bureau aanraden. Het reisbureau waar ik zelf werk is vrij klein (6 mensen in totaal), maar dat maakt het allemaal wel veel persoonlijker. Er zijn geen aparte teams, iedereen helpt elkaar waar nodig en ik denk ook dat je sneller leert in een klein bedrijf waar je eerder meer verantwoordelijkheid krijgt. Ik heb natuurlijk geen ervaring met een groter reisbureau en misschien is dat wel net zo leuk en leer je er net zo snel ;) Maar als je graag alle aspecten van het reisbureau wilt leren kennen lijkt een klein reisbureau mij het handigste.
Wat brengt de toekomst?
Ik ben blij dat ik het aanbod om hier te komen werken heb aangenomen. Ondanks dat ik pas net ben begonnen heb ik al zoveel meer geleerd dan tijdens stage. Ook zit ik lekker in mijn vel en merk ik dat het ritme dat ik nu heb goed voor me is. Ik ben van plan om in ieder geval een jaar hier te blijven werken en als het leuk blijft misschien wel langer. Ik hoop natuurlijk binnenkort de rest over het boeken van een reis te leren, en wie weet ergens komend jaar voor werk naar Azië te vliegen om Japan (of een ander land) te verkennen ;)

Wat voor werk doe jij op dit moment?
En waar zie je jezelf in de toekomst werken? 

3 opmerkingen

 1. Wat fijn dat je het zo naar je zin hebt! Ik weet nog wel je artikelen over je stage, ik werd er bang van haha (ik moet namelijk binnenkort ook stage lopen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ohh jaaa dat was echt zo niet leuk toen met stage :') ben echt blij dat dat voorbij is en dit zoveel beter bevalt. Het was ook wel echt een uitzondering bij mij hoor :) Want de rest van mijn klas had wel leuke stages, dus het zal bij jou ook wel goed komen. Één tip: kies geen eenmansbedrijf, als je baas dan vervelend is kan je er altijd nog met collega's over roddelen haha ;)

   Verwijderen
 2. Wat onwijs leuk dat je het zo naar je zien hebt. Dat lijkt mij ook nog best leuk, zeker als je zelf ook zo enthousiast bent over een land.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!