De boeken die ik tot nu toe heb gelezen in 2020

In het begin van 2020 had ik op mijn lijstje met goede voornemens gezet dat ik meer boeken wil lezen. Ik beleef er plezier aan en merk ook dat ik na een dag hard werken meer tot rust kom als ik lees dan wanneer ik een serie kijk. Tot nu toe heb ik 6 boeken gelezen in 2020 en die wilde ik graag met jullie delen. Nu dat we allemaal meer thuis zitten en weinig tot geen afspraken hebben de komende tijd, zit er misschien wel een titel tussen die jullie aanspreekt :) Mocht jullie zelf nog aanraders hebben voor boeken dan hoor ik het graag!
1. De patissier van Parijs - Laura Madeleine
Ik begon 2020 met een romantisch boek over het Parijs van 1909. 
Samenvatting: Een jonge kerel gaat aan het werk bij het spoor in Parijs maar komt per toeval terecht bij een Patisserie in het chique deel van de stad. Hij is opslag verliefd op de elegante zoete creaties, maar ook op de dochter van de patissier. Al snel blijkt dat zij ook verliefd is op hem, maar hun geluk is net als het suikerwerk van de patisserie erg kwetsbaar. 
Naast het oude Parijs speelt een deel van het boek zich ook af in Cambridge in 1988. Daar ontdekt een studente een foto van haar opa (een bekende schrijver) met twee mensen erbij die ze niet kent en op de achterkant de mysterieuze tekst 'Vergeef me'. Als ze erachter komt dat haar opa's biograaf ook deze foto heeft gezien en schandaal ruikt die hij aan het licht wilt brengen, begint de race naar de waarheid. 
Mijn mening: ★★★★☆ De Patissier van Parijs leest makkelijk weg en ik heb er van genoten, al had het verhaal over de studente in Cambridge van mij niet erbij gehoeven. Het deel over het Parijs van 1909 vond ik veel interessanter en dat had wat mij betreft uitgebreider mogen zijn en het hele boek in beslag mogen nemen.


2. North Korea journal - Michael Palin
Samenvatting: In 2018 bracht voormalig wereldreiziger en Python-lid Michael Palin 2 weken door in Noord-Korea, een land dat volkomen is afgesloten van de buitenwereld. Tijdens deze reis hield Palin een dagboek bij en dat werd de basis voor dit boek. Hij beschrijft zijn reis van dag tot dag en doet verslag van alles wat hij ziet en hoort in het land waar angst en fascinatie voor hem hand in hand gaan.
Mijn mening: ★★★★★ Super interessant boek! Ik las het in drie dagen uit en volgens mij heb ik nog nooit zo snel een boek uitgelezen haha. Noord-Korea is een land dat zo volkomen onbekend is en dat is fascinerend. Ik vind de tekst goed geschreven, het leest lekker weg en de begeleidende foto's geven een mooi beeld van de reis. Aanrader!


3. Aan de oever van de Seine - Jennifer Robson
Samenvatting: Lady Helen is herstellende van een ernstige ziekte en een gebroken hart. Ze wilt niets liever dan vluchten uit haar ouderlijk huis en zich ontwikkelen als kunstenaar. En waar kan dit beter dan in het bruisende Parijs van de jaren 20. Als snel maakt ze nieuwe vrienden en ontmoet ze de knappe Sam Howard. Hij is beschadigd door de Eerste Wereld Oorlog en wilt net als Helen het verleden achter zich laten.
Mijn mening: ★★★☆☆ Mooi geschreven, maar wat een intens saai verhaal haha!  Elke keer als ik dacht dat er wat spannends ging gebeuren, kwam het niet. Ik had echt moeite om door het verhaal te komen en moet bekennen dat ik de laatste pagina's vooral vluchtig gescand heb voordat ik het boek voorgoed weglegde. Maar goed, dat heb je wel eens. Niet alle boeken die je leest kunnen geweldig zijn.

4. Bloemen voor mijn dochter - Sarah Jio
Samenvatting: Caroline leidt een eenzaam en teruggetrokken leven in Parijs. Na een ernstig ongeluk raakt ze een groot deel van haar geheugen kwijt en probeert ze uit alle macht haar verleden terug te krijgen. Na dagen in het ziekenhuis vindt ze thuis een stapel brieven achter in een kast. Deze zijn van ene Celine, een jonge weduwe die in de Tweede Wereld Oorlog met haar vader en dochter samenwoont en afschuwelijke dingen moet doen om haar geliefden te beschermen. Naarmate Caroline verder leest komen er steeds meer herinneringen naar boven en realiseert ze zich dat er veel overeenkomsten zijn tussen haar en Celine.
Mijn mening: ★★★★★ Dit boek hield mij echt in zijn greep. Ik heb sowieso al een fascinatie met de Tweede Wereld Oorlog, maar deze roman is ook gewoon heel goed geschreven en intrigerend. In ongeveer drie dagen heb ik het uitgelezen. 100% aanrader als je van Parijs houdt en geschiedenis romans.


5. Vragen die ik kreeg over de holocaust - Hédi Fried 
Samenvatting: In dit boek beantwoord Auschwitz-overlevende Hédi Fried vragen die ze kreeg over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op een openhartige en indringende wijze vertelt Fried over de dag dat haar familie werd gedeporteerd, over haar tijd in het kamp en het leven daarna.
Mijn mening: ★★★★★ Een dun boekje, maar zo indrukwekkend. Hédi Fried beantwoord veel pijnlijke vragen en haar antwoorden zijn erg helder en openhartig. Ik weet al best veel over de Tweede Wereldoorlog maar ik schrok echt van sommige dingen die ze vertelde. Ook dingen waar je in eerste instantie niet over nadenkt, zoals wat er gebeurde wanneer meisjes ongesteld werden in het kamp... Wat ik ook erg goed vind is dat ze onderwerpen van nu ook aansnijd, zoals de vluchtelingen die nu veel in Europa aankomen en hoe ze zich herkent in hen. Geen gezellig boek, maar wel heel leerzaam.


6. Wachten op Bojangles - Oliver Bourdeaut
Samenvatting: Een jongetje leidt een leven als een sprookje met zijn ouders in een ruim Parijs appartement. Feesten, diners, bals, salons, rare huisdieren; ze leven alsof de moderne wereld niet bestaat. De motor van dit sprookjesleven is zijn moeder, voor wie niets te dol of te vreemd is. Zijn vader zorgt ervoor dat alles wat zij bedenkt, werkelijkheid wordt. Voor het jongetje komt hun liefde samen in "Mr. Bojangles', het lied van Nina Simone, waarop zijn vader en moeder het liefst de hele dag door dansen. Echter, gaandeweg begint het jongetje te beseffen dat zijn moeder veranderd en anders is dan andere mensen. Het leven met haar wordt steeds moeilijker, maar zijn vader probeert uit liefde voor haar koste wat het kost het feestelijke leven door te laten gaan. 
Mijn mening: ★★★★★ Ik heb nog nooit een boek gelezen zoals dit. Het is heel poëtisch geschreven en daardoor in het begin ook wel even wennen. Maar als je er eenmaal in zit is het een heerlijk en bijzonder verhaal. Ik wil niks verklappen want dat gebeurd bij dit boek al snel dus ik kan eigenlijk alleen maar zeggen: ga het lezen!

2 opmerkingen

  1. Mooie boeken heb je gelezen. De patissier van Parijs, Bloemen voor mijn dochter (een van de mooiste boeken die ik tot nu toe dit jaar heb gelezen!), Aan de oever van de Seine heb ik ook gelezen. Ben benieuwd naar het boek Vragen die ik kreeg over de holocaust.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha ik ben niet verbaasd dat een Parijs-liefhebber als jij die boeken al hebt gelezen ;) Vragen over Holocaust is heftig maar ook indrukwekkend en leerzaam om te lezen.

      Verwijderen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!