Terugblik op mijn eerste week stage

Afgelopen week begon mijn afstudeerstage. Maandag was een spannende dag, want om eerlijk te zijn had ik geen flauw idee wat mijn stage zou gaan inhouden. Veel mensen vroegen mij wel wat ik nou zou gaan doen tijdens mijn stage, maar daar antwoorden ik altijd luchtig op; "reizen plannen enzo". Dat kwam simpelweg omdat ik zelf ook geen idee had wat mijn taken precies zouden zijn. 

Nu zit de eerste week erop en zijn een aantal dingen duidelijker, maar ook een aantal dingen nog onduidelijk. Ik ben zo blij met lieve familie, Maikel en vrienden om mij heen waar ik mijn hart bij kan luchten. Ik loop namelijk stage bij een eenmansbedrijf, dus collega's heb ik niet. Daarnaast voelt het ook altijd heel goed om dingen op te schrijven :) Dus vandaag even een artikeltje met veel gezeur tekst. 

Dus hoe beviel de eerste week? 
Het begon goed, mijn begeleidster was enthousiast en aardig. Het kantoortje waar haar bedrijf gevestigd zit is in haar eigen huis. Dat is wel even wennen, want haar kinderen lopen ook gewoon rond :') Ze heeft zelfs twee katten die maar al te graag bij je op schoot komen zitten. Ondanks dat is het soms wel een beetje eenzaam omdat zij veel weg is en ik verder dus geen collega's heb, maar goed dat wist ik van te voren toen ik het contract tekende ;) 

De eerste dag kreeg ik wat documenten om me in te lezen en hield mij bezig met data van aankomende Japanse evenementen in Nederland. De tweede dag mocht ik beginnen aan het uitzoeken van de treindetails van een reis, wat op zich best goed ging. Ik merkte echter al snel dat mijn begeleidster niet gewend is om een stagiaire te hebben. Ik kreeg weinig info en voorbeelden en moest alles zelf maar een beetje uitzoeken. Dat is op zich geen probleem, maar wel als je achteraf te horen krijgt dat je het 'helemaal verkeerd doet'... 
Het begon al met een telefoongesprek op de woensdagochtend. Ik belde met de organisator van een evenement maar al snel bleek dat ik de boodschap verkeerd overbracht, althans, dat vond mijn begeleidster. Ze begon met verheven stem te roepen dat ik het het niet begreep en het verkeerd voorstelde. Ondertussen had ik de organisator aan de lijn die ook tegen mij aan het praten was. Dat werd me even teveel en daarom gaf ik de telefoon aan mijn begeleidster die het gesprek voortzette. Daarna kreeg ik te horen dat het voeren van een telefoongesprek 'te hoog gegrepen' is voor mij... dat deed best pijn want als ik de goede informatie had gekregen van te voren dan was het allemaal geen probleem geweest, dat weet ik zeker. 

Vanaf dat moment ging het eigenlijk allemaal een beetje bergafwaarts. Ik kreeg niet veel meer info maar wel meer schema's om te maken. Naar mijn idee is dat een teken dat het goed gaat en vol goede moed maakte ik 3 reisschema's, om vervolgens op vrijdagmiddag daar niet veel goede feedback op te krijgen. Ik had de schema's kennelijk niet gemaakt op de manier hoe zij dat graag wilde en toen ze zei dat ik haar 'alleen maar meer werk bezorg' en dat dat dus 'totaal niet de bedoeling is omdat ze het al zo druk heeft', zakte ik in.... Ik had het helemaal gehad en voelde me zo moe en gefaald. De stage waar ik maanden naar uitkeek, blijkt een teleurstelling te zijn.. Geen fijne manier om de week af te sluiten. 

Wat ga ik eraan doen?
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het zo de komende 17 weken nog door gaat. Daarom ben ik van plan om komende week even goed met mijn begeleidster te gaan praten en haar uit te leggen dat ik nou eenmaal niet alles direct weet. Ik zal vragen blijven stellen en fouten blijven maken, daar gaat voor de begeleider inderdaad tijd in zitten maar is dat niet het hele idee van een stagiaire hebben?? Ik ben een hardwerkend persoon en bereid om te leren en ik weet zeker dat als we duidelijke afspraken kunnen maken, dit alsnog een leuke stage kan worden :) Ik hoop dan ook dat wanneer ik de volgende update schrijf, het een positieve update wordt waarin ik met jullie leuke nieuwe ervaringen kan delen. 


Goed, dit was dus niet een super gezellige blogpost, maar het voelt wel heel goed om het zo op te schrijven en te delen met jullie :) 
Ik ben namelijk wel benieuwd naar wat jullie hiervan vinden~

12 opmerkingen

 1. Ik kan heel goed begrijpen dat dat moeilijk is! Maar zoals je al zei is ze niet gewend om een stagaire te hebben, en dat lees ik ook wel heel erg terug. Snel conclusies trekken zonder leerzame opbouwende kritiek. Maak haar duidelijk dat jij daar ook bent om te leren, en daar ben je meer dan bereid toe. Hopelijk kun je het een goede draai geven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze heeft al wel meerdere stagiaires gehad kennelijk :O Maar hoe die het ervaren hebben weet ik niet. Ik ga maandag even met haar praten en dan komt daar hopelijk wat positiefs uit.

   Verwijderen
 2. Hopelijk helpt het als je met haar gaat praten. Ben jij dan haar 1e stagiaire? Als dat zo is dan is het voor haar ook enorm wennen, maar als je een stagiaire ik dienst neemt dan weet je dat je daar wat van je tijd in moet steken. Hopelijk gaat ze dat ook inzien en wordt het toch nog een leuke stage voor je. Dat is wel echt belangrijk hoor! Je moet het naar je zin hebben en het gevoel hebben dat je er wat aan hebt (leert, contacten opdoet etc) en anders op tijd aan de bel trekken. Maar hopelijk is dat niet nodig en wordt het gewoon heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet haar eerste stagiaire maar kan me wel voorstellen dat het voor haar weer even wennen is ook omdat ze altijd alleen werkt.
   Ik hoop ook inderdaad dat het niet nodig is om school erbij te betrekken :0 we zullen zien

   Verwijderen
 3. Je bent daar toch om te leren? Je bent niet een nieuwe werknemer die even voor niks (of weinig, ik weet niet of je betaald krijgt) al het werk kan doen.
  Maar inderdaad, misschien met een gesprek kan je dat duidelijk maken en hopelijk dat ze er iets meer tijd voor vrij kan maken om het jou dan op de 'goede' manier te leren.
  Ik hoop dat het je volgende update beter gaat ^^

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa precies! Ik weet niet binnen een paar dagen hoe een bedrijf in elkaar zit. Maar idd ik hoop ook dat het na komend gesprek beter is~

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen ik van de week aan Maikel vroeg hoe het met je stage ging, kreeg ik al een onderbuik gevoel dat je stage misschien anders verliep dan wat jij ervan verwachtte. Nu blijkt dat jouw werkgeefster ook andere verwachtingen had. Ik zou zeggen nieuwe week, nieuwe kansen en een goed gespre, waarin zij kan proberen uit te leggen wat zij van jou verwacht, maar ook wat jij van haar verwacht.
  Het blijft lastig om zonder collega’s te werken, omdat je dan ook geen enkele feedback hebt en niets kan bespreken of kijken hoe anderen de dingen doen, zoals een telefoongesprek met een klant.
  Dat is helemaal niets om voor te schamen want ik heb ook nog steeds moeite om bijvoorbeeld Justitie te bellen om iets voor te leggen. Je bent juist daar om zulke werkzaamheden te leren en zij moet jou daarin ondersteunen en begeleiden. Als zij daar haar energie even in steekt betaald het zich vanzelf weer terug. Succes lieverd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt zooo vervelend voor je! Die persoon weet zelf toch ook wel dat het (veel) tijd kost om een stagaire te hebben? Ik hoop dat het na een tijdje wel leuker wordt en dat je er veel leert! :) Veel succes met je stage verder!

  Liefs :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjee :) Het lijkt nu al wat beter te gaan, hopen dat het zo blijft~

   Verwijderen
 7. ze zien stagiares gewoon als gratis werknemers. zij klinkt als een total bitch though. moest je het gesprek in het japans voeren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee het was gewoon allemaal in het Nederlands. Ze is geen bitch maar het is gewoon voor ons allebei wennen denk ik. Vandaag en gisteren ging het alweer wat beter :)

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!