Verblijf in Roemenië (deel 1)

Nadat we dinsdagochtend (26 oktober) de huurauto hadden opgehaald, verlieten we Boedapest en reden in zo'n 4,5 uur naar Samsud (officieel geschreven als: Șamșud), een dorp in Roemenië. De reden van ons bezoek aan dit dorp was dat de ouders van Krisztina (de vriendin van Maikel's broer) hier wonen en zij hadden ons uitgenodigd om te komen logeren. 

De eerste kennismaking was een beetje awkward omdat de ouders van Krisztina amper, of eigenlijk geen, Engels spreken. We zaten dus in het begin met onze telefoons vertalingen aan elkaar te laten zien haha. Gelukkig kom je met gebaren en een hoop humor ook een heel eind en al snel was het een gezellige boel. De ouders van Krisztina zijn ontzettend gastvrij en onderdeel van de Roemeense gastvrijheid is dat je nooit genoeg eten op tafel kunt zetten. De borrel voelde al als een compleet diner haha! Gelukkig waren we hierop voorbereid en hebben we steeds kleine beetjes gegeten van de verschillende gangen. Dat is namelijk helemaal prima. Zolang het eten maar niet opgaat (want dan zijn ze bang dat de gasten misschien nog trek hebben en er dus niet genoeg is gekookt) is het goed :) 
Het dessert van de eerste avond: allemaal soorten zelfgebakken cakejes.
De volgende ochtend stond er (uiteraard) een heerlijk uitgebreid ontbijt klaar. 
Het weer was prachtig en dus besloten we door het dorp naar de wijngaard van de familie te wandelen. Samsud is onderdeel van een wijndistrict en veel families maken hier al generaties lang wijn. Zo ook de familie van Krisztina. 
De wijngaarden liggen op een heuvel. Daar staan ook veel huisjes waar de wijnkelders in gevestigd zijn. Het was erg sfeervol; met zijn allen aan de picknicktafel een wijntje drinken met uitzicht over het dal. 
De hond van de buren is ook echt een schatje. Die kwam steeds knuffels halen :)
Nadat we wijn hadden gedronken zijn we nog verder gaan wandelen. De herfstkleuren waren prachtig en de uitzichten ook erg spectaculair. Het is voor ons Nederlanders gewoon bijna niet voor te stellen dat je zo ver kunt kijken, zonder ook maar één gebouw te zien. Dat vond ik heel bijzonder. Daarnaast merkte ik ook heel goed hoe schoon de lucht daar is. Ondanks dat we flinke heuvels beklommen was ik amper buiten adem en ook al dronken we iedere dag vrij veel wijn, geen enkele keer werd ik wakker met een kater!
De eerste volle dag in Roemenië was zeer geslaagd. Ik heb genoten van de prachtige uitzichten en van het mooie weer. Ook was het erg gezellig om samen met de ouders van Krisztina te wandelen, wijn te drinken en over hun leven te leren. Een goed begin van onze tijd in Roemenië dus :) Dit weekend volgt deel 2! Fijne dag allemaal Xx

1 opmerking

  1. Een hele mooie ervaring. Mijn familie woont in Tsjechie dus de overvolle tafels zijn mij wel bekend :)

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!