Ik deed 465 spullen weg in 30 dagen

Een tijdje geleden plaatste ik een artikel waarin ik mijn "5 doelen voor 2020" beschreef. Het doel dat bovenaan dat lijstje stond was de 30 dagen Minimalism Challenge. Met trots kan ik jullie melden dat ik dit doel behaald heb en in deze blogpost zal ik vertellen hoe het is gegaan, wat ik ervan heb geleerd en of ik het nog een keer zou doen. Lezen jullie mee?


Wat houdt deze challenge in?
De 30 dagen Minimalism Challenge is bedacht door The Minimalists. Zij noemen het de '30 days Minimalism Game', maar challenge vind ik leuker klinken haha. Het idee is dat je 30 dagen lang elke dag afscheid neemt van een aantal spullen dat gelijk staat aan het getal van die dag. Dus in dit geval deed ik op 1 oktober, één ding weg. Op 2 oktober twee dingen, op 3 oktober drie dingen ect ect. Tot aan 30 oktober. Het is dus het handigste om aan het begin van een maand de challenge te starten, anders wordt het lastig tellen. Welke maand je de challenge wilt uitvoeren, dat maakt niet uit.

Als je de challenge correct uitvoert dan heb je aan het einde afscheid genomen van maart liefst 465 spullen! Ik noem het express "afscheid nemen" en niet weggooien omdat het natuurlijk niet de bedoeling is dat spullen die nog in prima staat zijn zomaar bij het grofvuil worden gezet. Deze spullen kun je het beste verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats, naar de kringloop brengen of misschien is er wel iemand in je omgeving die het van je wilt overnemen. Spullen die er verwaarloosd uitzien kan je natuurlijk wel echt wegdoen.

Er is geen strenge regel over welke soort spullen wel en niet meetellen in de challenge. Zelf heb ik ervoor gekozen om losse papieren (zoals reclamefolders of uitgeprinte recepten) niet mee te tellen, maar als jou huis hiermee juist helemaal vol ligt en je het anders niet opruimt dan ben je helemaal vrij om deze spullen wel mee te tellen. Het zelfde geldt voor voedingsproducten, dat telde ik ook niet mee. Verder telde ik wel bijna alles mee wat in een huishouden te vinden is.

Ik kwam bij deze challenge via Jennie (van @Jenniefromtheblog op Instagram). Zij vertelde over de 30 dagen Minimalism Challenge en dat ze er in oktober mee ging starten. Ze vroeg ook wie er allemaal mee deden. Dat leek mij wel wat, mooi een stok achter de deur om eindelijk eens echt te gaan opruimen!
Hoe ging het?
Vol enthousiasme begon ik 1 oktober met opruimen. De eerste dagen waren makkelijk! Uit de woonkamer kon ik al een aantal random dingen pakken die naar ons idee overbodig waren. In de hoek zette ik een doos neer waar de spullen in konden. Al snel kwam daar ook een tas bij en nog een schoenendoos voor kleinere spullen, zoals sieraden. Ik kreeg echt lol in het opruimen en wilde het liefst elke dag al meer dan het aangegeven aantal spullen wegdoen, maar dat zou de essentie van de challenge wegnemen dus ik hield me in.

Tot ongeveer dag 13 ging het opruimen heel gemakkelijk, daarna merkte ik dat het steeds lastiger werd om van random plekken spullen te verzamelen. Vanaf dag 15 ben ik dus afwisselend per categorie of kamer te werk gegaan: schoonmaakspullen, de bijkeuken, de verzameling plastic bakjes, make-up, de kledingkast, ect ect. Dat hielp behoorlijk. Uit de schoonmaakkast, dat al zo'n 7 jaar niet meer was uitgeruimd, haalde ik genoeg spullen voor bijna 3 dagen.

Het hoekje in de woonkamer dat ik had gereserveerd voor de spullen die weg konden was inmiddels te klein geworden. Halverwege de challenge heb ik alles naar boven gebracht en in de logeerkamer gezet. Wat een verschil zag ik toen ineens in de woonkamer! Die zag er direct zoveel netter uit en ik kon duidelijk zien dat het een rustigere uitstraling had gekregen. Niet alleen omdat de spullen van de challenge naar boven waren gebracht, maar omdat het leger was in het algemeen. Heel motiverend!

De laatste drie dagen waren het lastigste. Ik had vrijwel alle ruimtes en categorieën wel gehad en begon dus weer met het verzamelen van random spullen. Het is dat ik op zolder nog een doos met oude Japanse boeken van Maikel vond, anders had ik dag 30 waarschijnlijk niet kunnen afmaken. Maarrrr ik heb het gehaald!
Wat heb ik van de challenge geleerd?
Dat opruimen zo erg nog niet is haha! Voordat ik aan deze challenge begon had ik echt een hekel aan opruimen. Soms wijde ik een dag aan het opruimen van bijvoorbeeld de woonkamer, maar dan was het voor twee dagen netjes en daarna lagen er al weer overal spullen. Daar werd ik dan zo sacherijnig van dat ik het hele idee van opruimen maar liet varen.

Deze challenge was een goede stok achter de deur om eindelijk eens hiervan af te komen en te wennen aan het hele "opruimen" als een dagelijkse besteding (in plaats van eens in de zoveel tijd). Het voelde ook echt goed om elke dag eventjes op te ruimen. Elke keer als ik een dag af kon kruisen van mijn opruimkalender kreeg ik een gelukkig en voldaan gevoel :)

Wat ik ook heb geleerd is dat we echt niet zoveel spullen nodig hebben als dat we hadden. 20 schaaltjes in de keukenkast is totaal onnodig als je met zijn tweeën woont! Boeken die je toch niet meer gaat lezen staan alleen maar in de weg (tenzij je er emotionele waarde aan hecht), en die plastic bakjes waar de deksel van mist... nou daar hoef ik niet eens over te beginnen denk ik haha!
Nu hebben we nog 6 schaaltjes, bijna alleen nog boeken die we echt tof vinden en alleen nog plastic bakjes met een bijpassende deksel.

De spullen waar ik afscheid van heb genomen staan nu nog boven in de logeerkamer en komende week ga ik die naar de krinloop of het afval brengen. De mooiste spullen zet ik op Marktplaats maar ik vind het niet erg als daar niks uitkomt en het daarna alsnog naar de kringloop gaat.
Tot nu toe heb ik nog niks gemist van de spullen waar ik afscheid van heb genomen en ik denk ook niet dat dat nog gaat komen. Ik weet eerlijk gezegd niet eens meer wat er allemaal op de stapel ligt nu haha!
Zou ik de challenge nogmaals willen aangaan?
Jazeker! Als ik nu zo om mij heen kijk zie ik dat er nog wel beter opgeruimd kan worden. Alleen merk ik dat ik er nu nog niet klaar voor ben om van die spullen afstand te doen. Misschien over een jaar of twee wel en dan kan ik weer opnieuw deze challenge doen.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik nu express veel spullen ga bewaren zodat ik volgend jaar nog een keer de challenge kan gaan doen haha. Ik hoop juist dat we het nu meer opgeruimd kunnen houden en beter gaan nadenken over wat we kopen; "Hebben we het echt nodig?".

In ieder geval kan ik de challenge aanraden aan iedereen die zijn huis graag eens wilt opruimen maar niet weet waar hij/zij moet beginnen. De rustige opbouw van iedere dag een aantal spullen wegdoen heeft mij echt geholpen om enthousiast te worden. Hoe groter de berg spullen werd waar ik afstand van ging doen, hoe gemotiveerder ik werd om de challenge succesvol af te ronden.
Misschien is het een idee voor de mensen die dit willen gaan doen om op 1 januari 2020 te starten. Dan begin je het jaar direct met een mooie challenge en wat is nou een betere periode om op te ruimen dan de donkere winterdagen ;)

Zou jij de 30 dagen Minimalism Challenge willen proberen? 

10 opmerkingen

 1. Goed bezig! Ik vind dit een hele interessante challenge!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Ik kan echt aanraden om hem te proberen :) Zelf als je maar tot de helft komt heb je al zoveel opgeruimd.

   Verwijderen
 2. Ah at goed zeg! Ik moet dit ook echt gaan doen. Mijn bovenverdieping is echt chaos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is echt een aanrader! Zo fijn om een stok achter de deur te hebben en elke dag een beetje te doen in plaats van alles in 1 dag proberen gedaan te krijgen

   Verwijderen
 3. Wat kanp! Ik vraag me altijd af of ik wel zo veel spullen heb. Maar ik denk dat je daar nog best van kan schrikken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoelde natuurlijk "knap"

   Verwijderen
  2. Haha jaa zeker! Ik schrok echt van wat ik allemaal verzamelde dat al jaren in hoekjes en laatjes lag zonder dat ik ervan wist.

   Verwijderen
 4. Wauw goed bezig! Ik ga niet precies deze challange doen, maar ik ben wel bezig met het opruimen van mijn huis.Ik ben begonnen bij mijn kast en schoenen, wat een werk! Haha

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!