Kledingkast opruimen en eerste ervaring met de kledingketting

Het eerste weekend van maart heb ik mijn kledingkast weer eens goed uitgezocht. Dit doe ik ieder seizoen. De lente start natuurlijk pas 20 maart, maar omdat we eind februari al aardig wat zon en hogere temperaturen hebben gehad, wilde ik mijn winterkleding opbergen. Een uitgezochte garderobe voelt als een soort nieuwe start, vind ik, haha. En dus begon ik vol goede moed en gooide alles wat op dat moment in de kast hing op bed. 
Toen ik de hoeveelheid kleding zag was dat zoals altijd weer even schrikken. Ik heb zoooooo veel kleding!! Nu ook weer was bijna het hele bed bedekt. (zien jullie Indy liggen tussen de stapels kleding? 😜)

Het eerste dat ik altijd doe is de kleding van vorig seizoen er tussenuit halen. In dit geval zijn dat hele dikke truien, kersttruien, glitterkleding en kledingstukken van bijvoorbeeld een zwaardere stof zoals fluweel. Deze kledingstukken gaan in koffers waar ik de kleding voor het komende seizoen uit haal. 
Tijdens het sorteren van de kleding kijk ik ook altijd wat ik wil doneren of verkopen. Het gebeurt nog steeds ieder jaar dat ik kledingstukken koop die ik vervolgens bijna nooit draag, zowel tweedehands als nieuw. 

Normaal gezien hang ik alle soorten kleding gewoon door elkaar, maar dit keer heb ik de Lonneke Methode gevolgd. Het idee komt van stylist Lonneke Nooteboom en is dat je een rek met basics hebt en een rek met eye catchers. De basics zijn kledingstukken in de kleuren zwart, wit, grijs en spijkerstof blauw en hebben niks extra's (zoals bijvoorbeeld een tekst in het midden van een wit t-shirt. Dat is dan een eye catcher) Deze basics zijn de stukken die de basis van je outfit gaan vormen. De eye catchers zijn vaak trendstukken met een fel kleurtje of print. Deze stukken maken je outfit uniek. 
Mijn basics... 
... en eye catchers. 

Nadat ik alles op de Lonneke Methode in de kast heb gehangen voel ik direct al een soort rust. Het is lekker overzichtelijk zo de basics en eye catchers apart.
De regel van deze methode is dat je s' ochtends binnen een minuut je outfit bij elkaar hebt en je dus niet bang hoeft te zijn dat je niks hebt om aan te doen. Je kiest één stuk van het rek met eye catchers (altijd echt maar eentje!) en stapt vervolgens naar je basics rek. Daarmee maak je de outfit af. En het leuke aan basics is dat die in principe altijd overal bij passen, dus je hoeft niet bang te zijn dat kleuren met elkaar vloeken :)

Ik gebruik nu twee weken de Lonneke Methode en hoewel het in het begin wel even wennen was, vind ik het nu super chill! In de ochtenden heb ik echt sneller mijn outfit bij elkaar. Het enige waar ik tegenaan loop op dit moment is dat ik iets te enthousiast ben geweest met het inpakken van mijn winterkleding en dat veel blousejes en shirts die nu in mijn kast hangen nog te koud zijn om te dragen haha! Maar dat heeft natuurlijk niks met de methode te maken haha, die vind ik top!

En dan! De kledingketting!
Een tijdje geleden kwam ik op Instagram een bericht tegen over de kledingketting. Dit is een initiatief dat is begonnen bij twee vrouwen in Amsterdam Noord. Zij kwamen op het idee om kleding met elkaar te ruilen. Omdat ze hier zelf zoveel plezier aan beleefde, hebben ze meer vrouwen enthousiast gemaakt en zo is de groep gegroeid tot een heuse ketting van vrouwen in Amsterdam die kleding met elkaar ruilen. Het initiatief werd zelfs zo populair dat er ook in andere steden kledingkettingen ontstonden. 

Zo werkt het: 
In de kledingketting gaan verschillende tassen rond. De deelnemers van de ketting zitten samen in een WhatsApp groep en brengen de tassen naar elkaar in een vaste volgorde. Als een tas (of tassen) bij jou wordt afgeleverd dan mag je hier uit halen wat je leuk vindt, maar het is de bedoeling dat je er ook wat in terug doet. Het aantal kledingstukken dat je uit de tas haalt hoeft niet gelijk te zijn aan het aantal kledingstukken dat je er weer in doet. Maar, het is wel netjes om de tas gevuld te houden. 
In een tabel wordt bijgehouden waar de tassen zijn en daarin kan je dus ook zien wanneer je ongeveer weer een tas kunt verwachten. Deze manier van kledingruilen is duurzaam en geeft kleding een tweede leven. Inmiddels zijn er in veel steden over heel Nederland kledingkettingen gestart. Wil je meedoen in jou eigen plaats of meer weten over de kledingketting dan kun je je hier aanmelden!
Mijn ervaring:
Toen ik het bericht over de kledingketting zag op Instagram heb ik mij direct aangemeld voor de ketting in Haarlem. Het duurde wel even voordat ik een bericht kreeg dat ik werd toegelaten tot de Whatsapp groep. Ik denk dat ze om de zoveel tijd een groepje nieuwe deelnemers toevoegen. Het is logistiek gezien natuurlijk best een uitdaging om de ketting zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het streven is namelijk dat je nooit langer dan 10 minuten hoeft te fietsen naar het volgende adres. 
Toen ik eenmaal in de Whatsapp groep zat duurde het nog eens zo'n 3 weken voordat ik aan de beurt kwam voor een tas. Maar dat vond ik niet erg. 
Ik was enorm nieuwsgierig wat er in de tassen zou zitten. Ik kreeg drie tassen thuis geleverd (normaal zijn het er één of twee) dus ik had direct veel keuze. Iets waar ik al rekening mee had gehouden is dat wat er in een tas zit heel divers is qua stijl en qua maten. Er doen immers veel verschillende soorten vrouwen mee. Er zaten ook echt dingen in de tassen die ik snel weer heb terug gestopt omdat het totaal niet mijn stijl is of niet mijn maat. 
Uiteindelijk haalde ik toch drie dingen uit de tassen en deed er 4 dingen in terug. Ik hoop dat iemand anders blij is met de kledingstukken die ik er in heb gestopt :) Ik ben zelf in ieder geval heel erg blij met de mom jeans, bloemenblouse en boho top. 
Hier draag ik de mom jeans!

Dit is waarom de kledingketting zo leuk is: 
- Het is duurzaam. 
- Kleding krijgt een tweede leven.
- Je kunt kledingstukken proberen die je normaal misschien nooit zou dragen.
- Mensen met wat minder budget krijgen zo de kans om toch ook steeds in wat "nieuws" ergens te verschijnen. 
- Je kunt kledingstukken uit de tas halen, dragen voor enkele weken en dan weer in de volgende tas doen. Zo raakt je kast ook niet alsnog overvol.
- Je leert nieuwe mensen kennen. Nu met corona is dat misschien wat lastiger, maar met de dame die de tas na mij krijgt heb ik al gezellig staan kletsen in de deuropening. 

Ik ben benieuwd naar de kleding in de volgende tas. Die krijg ik denk ik over een week of drie. Het kan natuurlijk zijn dat er een keer niks leuks in een tas zit. Maar dat vind ik ook niet erg, dan komt het de volgende keer wel weer. Zou jij het leuk vinden om mee te doen aan een kledingketting?

1 opmerking

  1. Ik vind de Lonneke methode ook zo fijn! Nooit meer lang nadenken over een outfit. Mooi initiatief is de kledingketting!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!