The True Cost Of Our Clothes

NL: Het afgelopen jaar heb ik echt teveel kleding en accessoires gekocht die ik maar 1 keer, of helemaal niet, heb gedragen. Dat moet gaan verandering in 2017! Ik schaam me dat ik deze slechte en goedkope kledingindustrie steun, waarvan ik weet dat de kledingmakers vanuit o.a. Bangladesh zo slecht behandeld worden. De vele items die ik kocht bij Primark, Forever21 en H&M liggen nu voor een groot deel achter in mijn kast. Waarschijnlijk zal ik ze nooit meer dragen...triest is het eigenlijk.
Maar begrijp me niet verkeerd! Ik zeg niet dat iedereen die kleding van H&M en Primark koopt zich moet schamen en moet overstappen naar duurdere en kwalitatief beter items. Ik weet heel goed dat niet iedereen zich dat kan veroorloven :) Dat kon ik namelijk in mijn studententijd ook niet. Als het uitverkoop was bij de H&M stond ik vooraan in de rij om de beste koopjes te vangen. En weet je wat, dat is niet erg! Ik vind dat er op zich niks mis is met het shoppen bij winkels zoals Primark en H&M als investeren in duurdere kleding je niet lukt, maar we mogen ons wel wat bewuster worden van de productie achtergrond van deze kleding. Want als we dat doem dan zal onze kijk op de kledingindustrie ongetwijfeld veranderen. Ik probeer tijdens het shoppen altijd de volgende dingen goed te onthouden:

1. Shop met mate. Dus koop alleen kledingstukken en accessoires die je ECHT heel graag wilt of nodig hebt. Vraag jezelf af: 'heb ik thuis kledingstukken om dit item mee te combineren?' 'Hoe vaak zal ik het ongeveer gaan dragen?' 'Hoe leuk vind ik dit kledingstuk eigenlijk?'
Wat voor mij erg goed werkt is om een kledingstuk achter te laten in de winkel en een dag (of twee) later terug te komen. Vind ik het kledingstuk nog steeds zo leuk? Of was ik het eigenlijk alweer vergeten?
Nu hoor ik je denken 'maar wat als ik later terugkom en het kledingstuk is uitverkocht?' Nou, laat me je dit vertellen: als je besloten hebt dat je dat bepaalde item echt graag wilt hebben en het is uitverkocht, treur dan niet, want dat bepaalde kledingstuk wordt waarschijnlijk op dat moment door de helft van jou klasgenoten en collega's ook gedragen. Want zo werkt dat nou eenmaal met kleding van grote modeketens zoals H&M en Mango. Denk maar aan die beroemde jas van Zara. Die werd op een gegeven moment door zóveel dames gedragen dat het zijn eigen Instagram account heeft gekregen. Dat is gewoon niet leuk meer. Daarnaast, als het item niet meer te koop is als jij het uiteindelijk wilt hebben, dan was het gewoonweg niet voorbestemd ;)

 2. Koester de kleding die je koopt. Waardeer het harde werk dat de kledingmakers van derdewereldlanden in de kleding stoppen. Zelfs al koste die trui maar 10 euro, behandel het alsof het je 10 keer meer gekost heeft. Iemand heeft dit kledingstuk gemaakt om zichzelf en zijn/haar familie aan het einde van de dag te kunnen voorzien van eten. Sta daar even bij stil. Ik heb zelf nog een rokje van H&M in mijn kast hangen dat ik 4 jaar geleden heb gekocht, en ik draag het nog steeds met zoveel plezier. I love it, en zo behandel ik het ook.

Het is een lastige en verdrietige situatie waar de kledingindustrie op dit moment in verkeert. Steeds meer mensen worden bewust van de slechte omstandigheden waarin onze kleding wordt gemaakt. Maar deze kleding wordt verkocht door de meest winstgevende kledingwinkels van de wereld, en ik weet niet of we nog zonder deze winkels kunnen.
Het kan ons maar niet goedkoop genoeg zijn! We kopen voor elke gelegenheid een nieuw jurkje of paar schoenen, want uiteindelijk kost het toch amper wat, dus wat boeit het dan als we het daarna nooit meer dragen. Het is zo sneu en het moet stoppen....
Maar wat gebeurd er als we echt zouden stoppen met het kopen deze kleding en de industrie stort in? Wat gebeurd er dan met alle mensen die letterlijk werken om te leven. Ik weet het niet... En dat is wat het allemaal zo ingewikkeld en beangstigend maakt...
Op dit moment denk ik dat we op zijn minst: 1. minder kunnen kopen, 2. goed kunnen nadenken of we de kledingstukken wel echt leuk vinden en of we het gaan dragen, en 3. ervan houden, het waarderen en er goed voor zorgen. Hoe weinig het ook gekost heeft.

Ik kan aanraden om de documentaire: The True Cost, te gaan kijken. Dat is wat mij heeft geïnspireerd om dit artikel te schrijven en om een verandering te gaan maken in mijn shopgewoontes. De documentaire staat op Netflix. Het kan schokkend zijn maar het is interessant, informatief en het opent je ogen.

Hoe denk jij over deze hele situatie? ENG: Last year I bought too many clothes and accessories that I only wore once or didn't wear at all. This needs to change in 2017! I feel ashamed that I supported the nasty cheap clothing-industry that treats their dressmakers from mostly Bangladesh so badly.  I bought many items from for example Primark, Forever21 and H&M, which now lay at the far end of my closet. Probably never to be worn again... But don't get me wrong! I'm not saying that everyone who buys cheap clothes should feel ashamed and that you should stop buying from stores like H&M, to start investing in the expensive quality pieces. I know very well that  investing in quality clothes is not for eveyone. As a student I didn't have any choice but to buy from the more affordable clothing stores as well. And you know what, that is fine! I don't see a problem in buying clothes from Pull&Bear or Primark, as long as you keep the following things in mind:

1. Buy only the things that you really want and/or need. Ask yourself: 'Do I have clothes in my closet to combine this piece with? How often will I wear it? How much do I love it?
One thing that works really well for me is leaving the item in store, and then come back a day or two later. Do you still love it that much? Or had you totally forgotten about it? Now I hear you thinking; 'but what if I leave the item behind, and when I come back it's sold out?' Well let me tell you this: if you decide that you want that piece after all, and it's not available anymore, then just don't be sad about it. Trust me, you don't want to wear something that half your school or colleges is wearing. Because that is just how it works with more affordable clothes from big clothingretailers. Just think about that Zara jacket that got it's own Instagram because half the female population was wearing it ;) Besides, if an item is not available anymore.... than it wasn't meant to be.

2. Love the items that you shopped from the bottom of your heart. Appreciate the hard work that the dressmakers from third-world countries put into it. Even if it only costed 10 euros, treat the item like it's worth ten times more. Someone made this in order to be able to buy him/herself and family food at the end of the day. I still have a skirt from H&M in my closet that I bought 4 years ago, which I still wear frequently. I love it and I treat it like that.


It's a difficult and sad situation that this industry is in right now. More and more people are aware of the bad circumstances that our clothes are made in. But these clothes are sold by the most profitable clothingstores on earth and I'm not sure if we can live without these stores anymore. 
It cannot be cheap enough! We buy something new for every occassion and we say to ourselves; 'it doesn't matter if I wear it only once, it only costed 5 euros anyway!'. It's so so sad and it has to stop. But if we were to stop buying cheap clothes and the industry collapses... what will happen to all those dressmakers that litterarly work to live? I honestly don't know... And that is frightening and what makes this whole situation so incredibly difficult. For now I think the least we can do is 1. Buy less, 2. Think carefully about what we want/need, and 3. love, appriciate and take good care of the clothes that we buy and have. No matter what the price is.

I can recommend to watch the documentary: The True Cost! It inspired me to write this and start making a change in my shopping habits. You can find the documentary on Netflix. It's can be shocking but it's very interesting and informative. 

What is your opinion on this whole situation? I would love to know :)

Geen opmerkingen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!