Meesterlijk Zwart - Balenciaga tentoonstelling

Op zaterdag 28 januari ben ik samen met mama naar het Kunstmuseum in Den Haag gegaan om daar de tentoonstelling; Meesterlijk Zwart, te bezoeken. Meesterlijk Zwart is een ode aan couturier Cristóbal Balenciaga. Deze Spaanse modeontwerper stond bekend om zijn kledingstukken met complexe vormen, vernieuwende stoffen en zijn favoriete kleur: zwart. In het Kunstmuseum van Den Haag zijn nu (nog t/m 5 maart 2023) meer dan 100 stukken uit zijn couturierscollecties te zien. Voor het eerst dat zo'n grote collectie couturstukken in Nederland te bezichtigen is. Meer dan genoeg reden dus voor een bezoek.
Uiteraard beginnen we de dag met een kop koffie en een gebakje ;)
De schetsen zijn stiekem mijn favoriete onderdeel van de tentoonstelling haha! Ik vind het altijd zo mooi om te zien hoe de eerste ideeën van een ontwerp op papier staan en hoe het ondanks dat het slechts een schets is, al voelt als een stukje kunst. 
Simpele jurken op het eerste gezicht maar met een prachtige open rug als je er omheen loopt.
Het was allemaal wel erg zwart haha! en sommige zalen ook vrij donker. Maar toch was iedere jurk zo verschillend. Allemaal hebben ze een unieke vorm of detail dat het bijzonder maakt. 
Deze jurk vond ik echt prachtig, omdat het roze zo mooi afsteekt tegen het zwart. De details van de roze kraaltjes zijn ook mooi om van dichtbij te zien. Ik kan me gewoon bijna niet voorstellen dat iemand dit met de hand er allemaal opgestikt heeft. 
Ook deze jurk was één van mijn favoriete stukken. Met weer prachtige details en wat een hoop werk moet hier in gezeten hebben!

Ondanks dat alle coutour-stukken zwart zijn, hebben we ons niet verveeld. Ik was geen moment uitgekeken of verveeld. Het intrigeerde mij juist om te zien hoe creatief iemand kan zijn met één kleur die vaak voor zo sober wordt aangezien. Ook is het altijd leuk om te leren over het verleden van een ontwerper en over de mode van vroeger. Ik kan zeker aanraden om deze tentoonstelling te gaan bezoeken :) 

1 opmerking

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!