Terugblik op doelen van 2020 en wensen voor 2021

Hallootjes daar ben ik weer! We zitten inmiddels op dag 3 van het nieuwe jaar en dus leek het mij een geschikt moment om eens terug te blikken op de doelen die ik had voor 2020, wat daar van is geworden en hoe ik naar 2021 kijk. 

Allereerst wil de titel van  dit artikel toelichten; daar heb ik het namelijk over doelen en wensen. De afgelopen jaren heb ik aan iedere januari doelen voor mezelf gesteld. Dat was mogelijk omdat het leven zodanig stabiel was dat ik meer van mezelf wilde vragen. Er was altijd ruimte om meer te bereiken dan men al had. Maar toen kwam corona en viel die stabiliteit weg. Het doel was niet meer om nog meer te bereiken, maar om terug te krijgen wat we altijd hadden. Simpele dagelijkse dingen werden ons plots ontnomen. Veel doelen, zoals het maken van reizen, zijn niet meer realistisch. We weten niet wanneer het leven weer "normaal" wordt. Een doel was geen doel meer, het veranderde in een wens. De wens om weer de dingen te kunnen doen die we altijd al deden: naar festivals, uit eten, een stedentrip, naar de sportschool... 
Daarom heb ik voor 2021 geen doelen opgeschreven, maar wensen. Dingen waarvan ik graag zou zien dat het lukt in 2021, maar waarvan ik niet zeker weet of het wel mogelijk is. Het is belangrijk om het positief te benaderen. Want laten we eerlijk zijn, wat is nou een leven zonder wensen? ;)  

Terugblik op de doelen van 2020
1. Meer ECHTE foto's. Ik begon 2020 enthousiast met het maken van foto's met wegwerpcamera's. Ik zag al voor me hoe ik foto's zou maken van onze vakantie in Curacao, en de stedentrip naar Parijs. En ook van het dagelijks leven wilde ik veel foto's maken en deze dan allemaal plakken in fotoboeken. Natuurlijk vielen alle reisjes in het water door Corona, maar daarvoor had ik ook al twijfels of ik dit idee wel moest doorzetten. Wegwerpcamera's slecht zijn voor het milieu en daar zat ik mee, maar daarnaast zijn de uitgewerkte foto's van de wegwerpcamera's voor 80% van erg slechte kwaliteit. Een groot deel belande direct in de prullenbak. Al snel stopte ik het kopen van wegwerpcamera's en liet ik het maken van "echte" foto's voor wat het was. 

2. 20 boeken in 2020. Ik lees net dat ik in 2019 zeventien boeken heb gelezen, en nu in 2020 weer haha! Het doel van om twintig boeken te lezen maar dit is dus niet gelukt. Ach ja, zeventien is ook mooi. 

3. Insta-follow opruimen. Wow in januari 2020 volgde ik nog 1124 mensen op Instagram! Dat zijn er nu nog 735. Wat ik ben blij dat ik die opruiming heb gedaan! Al kan ik zeker nog verder opruimen, want nog steeds volg ik veel mensen die ik of niet ken, of totaal niet interessant vind. 

4. Fit for Curacao. De reis naar Curacao werd uiteindelijk een half jaar uitgesteld, maar tot de zomer ben ik zeker goed bezig geweest met sporten. Toen de sportscholen dicht gingen heb ik veel gewandeld en af en toe thuis een workout gedaan. Na de zomervakantie is dit heel erg ingezakt. Wandelen doe ik nog graag maar een workout heb ik al WEKEN niet meer gedaan. Ik heb er wel weer zin in om gezonder te leven, maar moet nog een keer die stap zetten om weer te beginnen haha. Dat is altijd het lastigste. 

5. Life is good. Genieten van het leven hebben we zeker gedaan. Ondanks alles, heb ik vrijwel alle dingen kunnen doen die ik aan het begin van 2020 had opgeschreven: Lekker eten, naar het strand, in de tuin lezen, tekenen, kletsen over van alles en nog wat, wandelen, ijsjes halen, winkelen, lang ontbijten, films kijken, knuffelen, luisteren naar het gefluit van de vogels, de zon op je gezicht voelen, schone lakens ect ect.

6. Making home more home. Dit is ook zeker gelukt! Ik schreef dat we graag een bijzettafeltje en kleed wilden voor bij de bank (check!) en we wilden de tuin aanpakken (check!) en meer planten (ook check!). Verder schreef ik nog dat we de slaapkamer wilden schilderen en een fotomuur bij de trap maken. Die twee dingen zijn er niet meer van gekomen maar wie weet wel in 2021. 
                                        Mijn wensen voor 2021
1. Ontspullen! 
We keken op 1 januari de documentaire van de Minimalists en daarin werd verteld dat een gemiddeld huishouden zo'n 300.000 spullen heeft... 300.000!!!! Hoe bizar is dat! In oktober van 2019 heb ik de Minimalism Challenge gedaan en in 30 dagen 465 spullen weggedaan. Toch hebben we nog steeds zoveel spullen in huis zonder een bestemming, dat we besloten om deze januari gewoon weer opnieuw de challenge te doen. Ik ben benieuwd hoe ver we gaan komen :) 

2. Dingen niet uitstellen of bewaren maar doen en gebruiken
Ik ben enorm goed in het maken van to-do lijsten, maar ben ik nog beter in het uitstellen van de dingen die staan op die to-do lijsten. Niet alleen de dingen die ik niet leuk vind om te doen, ook de dingen waar ik wel zin in heb stel ik ALTIJD uit. Dan wil ik namelijk het gevoel van "het zin hebben in dat ik dat straks ga doen" langer vasthouden. Zo had ik bijvoorbeeld dit weekend enorm veel zin om de kerstspullen op te ruimen zodat het huis weer fris is. Maar omdat ik al zo'n goed gevoel haal uit het verheugen op dat moment, stel ik het daadwerkelijke doen steeds uit. 
Met spullen is het precies hetzelfde. Dan koop ik bijvoorbeeld een nieuwe geurkaars en dan heb ik zo'n zin in het moment dat ik die ga branden, dat ik dat uiteindelijk dus niet doe omdat dan het verheugen op dat moment er niet meer is haha. Ik ben benieuwd wie dit herkent 😂 Het is hoogstens irritant want zo krijg ik vrijwel niks gedaan en blijven spullen vaak ongebruikt liggen. Dat wil ik graag gaan veranderen in 2021. 

3. Verder werken aan het huis
Ook dit jaar willen we weer verder met ons huis. Half januari wordt het toilet beneden vervangen want daar zit (helaas) een lekkage. Daarna kunnen we gaan kijken naar een nieuwe keuken, een nieuw kleurtje voor de slaapkamer en een nieuwe vloer. Of dat allemaal gaat lukken in 2021 is de vraag, maar daarvoor zijn dit ook wensen nietwaar? ;)

4. Minder eten bestellen en meer koken
Ik heb zojuist de Vegabijbel besteld! (ja ik weet dat we aan het ontspullen zijn maar dit kookboek wilde ik al lang graag hebben haha!). Mama en René hebben dit kookboek en steeds als ik bij hen ben en ik kijk erin zie ik alleen maar lekkere dingen. En nog veel belangrijker: haalbare gerechten zonder duizend ingrediënten! Wat wil een mens nog meer. 
De laatste twee maanden van 2020 hebben we veel eten besteld en geen enkele moeite gestopt in het koken van avondeten (bijv: soep uit blik met stokbrood). Dat is zonde, want koken samen is juist leuk en een betere besteding van de avond dan Netflix. Dus: meer koken en minder bestellen.  

5. Een reisje naar het buitenland
Tot nu toe zijn het allemaal wensen die goed te verwezenlijken zijn omdat die thuis of rondom het huis plaatsvinden, maar toch heb ik ook nog een wens die waarschijnlijk op ieders lijstje staat: weer naar het buitenland reizen. Het hoeft niet ver, zeker niet. Maar een vakantie naar Frankrijk of Italië, of een stedentrip naar Parijs of Londen... Het zou wel heel erg leuk zijn als dat ergens in 2021 weer mogelijk is. 

Nou, heb ik toch nog vijf wensen opgeschreven voor 2021! En dat terwijl ik op 1 januari er nog over dacht om het goede-voornemens verhaal dit jaar helemaal over te slaan. Alles is natuurlijk nog onzeker zolang corona zo'n grote rol speelt, maar het is belangrijk om positief te blijven en vooral te blijven genieten van wat wel mogelijk is. Wees niet te streng voor jezelf. Dat probeer ik zelf ook en daarom heb ik geen zware doelen gezet, maar wensen. 
Wat zijn jullie wensen voor 2021?

1 opmerking

  1. Mooi omschreven allemaal! Mooie wensen heb je en ik hoop dat ze uitkomen. Een van mijn wensen is dat het leven weer wat normaler wordt, dat ik mijn boek af kan maken en dat we een paar dagen naar Parijs kunnen gaan...we gaan het zien!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!