Hoe ik mijn motivatie voor bloggen en illustreren hoog houdt


  Iedereen (her)kent het denk ik wel; je komt thuis van je werk en had je voorgenomen om nog te bloggen, maar je bent moe en gaat eigenlijk veel liever op de bank serie kijken.
Diep van binnen weten we: als je wat wilt bereiken, dan moet je daar hard voor werken. Dat betekend dus ook als je moe bent of eigenlijk geen zin hebt, maar de motivatie om door te zetten is soms zó lastig om vast te houden. In de ideale wereld zou ik elk vrij uurtje dat ik had gebruiken voor mijn illustraties, Instagram en blog, maar als ik moe ben of even niet zo lekker in mijn vel zit, dan ik kies nog altijd sneller voor Netflix...

Mijn droom is om ooit te kunnen leven van mijn blog, illustraties en eventueel Instagram. Daar zal ik hard(er) voor moeten werken en dus heb ik besloten om alles waar ik motivatie uit haal op te schrijven, zodat wanneer ik weer eens neig naar de tv, ik hier op kan terugvallen. Begrijp me niet verkeerd, het is zeker niet zo dat ik mezelf geen tijd meer gun om te relaxen 😉 Dat zou A) niet gezond zijn, en B) er zijn teveel leuke series op Netflix om die niet te volgen.
Het idee is; dat wanneer ik klaar ben met avondeten en nog 3 uur de tijd heb voordat ik naar bed ga, ik daarvan 1,5 uur gebruik voor illustreren of bloggen en de overige 1,5 uur lekker ga relaxen met een serie of boek.

Omdat zo’n motivatielijstje misschien voor jullie ook interessant kan zijn schrijf ik dit artikel. Hier volgen 7 tips om je motivatie voor bloggen en/of illustreren vast te houden:

1.      Kijk de vlogs van iemand die jou inspireert
“Huh? Vlogs kijken? Maar ik dacht dat ik juist tips zou krijgen waardoor ik minder filmpjes ga kijken, niet meer…” Dat klopt! Het is ook niet de bedoeling dat je de hele dag op Youtube blijft hangen. Kies één filmpje van de persoon die jou inspireert en kijk deze voordat je aan een taak begint. Ik kijk bijvoorbeeld graag de filmpjes van Anna Nooshin. Zij is altijd zo energiek en vrolijk. Bovendien doet ze voor haar werk enorm toffe dingen, iets wat ik ook wel zou willen. Dat motiveert direct om een paar uurtjes te knallen!
      2.      Maak collages van mooie afbeeldingen en quotes
 Als je net als ik gek bent op tijdschriften dan heb je vast wel een behoorlijk stapel gelezen exemplaren ergens liggen. Pak die er weer eens bij en knip de plaatsjes, stukken tekst en quotes eruit die jou inspireren. Plak deze op een groot karton of in een dummy, wees lekker creatief want dat zorgt ook weer voor nieuwe inspiratie. 

     3.      Houdt de resultaten van je blog/Instagram bij  
Als je graag wilt bijhouden hoe snel je blog/Instagram groeit dan is het een aanrader om dit bij te houden in bijvoorbeeld je Bullet Journal. Zo heb je iedere maand een mooi overzicht en hoef je niet steeds de grafieken op internet terug te zoeken. Vooral als je een stijgende lijn gaat zien in je resultaten is dit natuurlijk motiverend, maar uit de resultaten kun je ook opmaken welke artikelen/foto's het beste scoren en wat jou bezoekers dus het meeste aanspreekt.

 4.      Volg motiverende Instagrammers en bloggers
Hier hoef ik denk ik weinig over te vertellen haha. Het volgen van toffe Bloggers en Instagrammers is net als bij de Youtubers erg motiverend. Voel je je even verloren of 'lui' dan kan dit zeker helpen om toch nog even aan de slag te gaan en vooral ook niet op te geven.

      5.      Beloon jezelf!
Voor mij werkt het super goed om een beloning klaar te hebben voor wanneer ik een paar uur aan mijn blog of illustratie heb gewerkt. Bijvoorbeeld: 'ik ga nu 2 uur tekenen en daarna kan ik lekker nog een uurtje ontspannen en serie kijken voor het slapen gaan'. Tip: draai het niet om (dus niet eerst even chillen en dan nog werken) want dat werkt niet, ik spreek uit ervaring haha!

Nu klinkt het net alsof ik mezelf echt keihard moet pushen en het totaal niet leuk vind om aan mijn blog tekeningen te werken, en dat is natuurlijk niet waar. Maar als ik moe ben en geen zin heb om te bloggen of tekenen, en dus een avond op de bank ga liggen, dan heb ikd aar later altijd spijt van. Dus waarom het niet combineren?
       6.      Hang een lijst met je doelen op
Soms helpt het als je elke dag even wordt herinnert aan datgene waar jij hard voor werkt. Wat wilde je ook alweer bereiken? waar werk je naartoe? Schrijf je doelen op en hang deze boven je bureau, bed of welke plek dan ook waar je vaak kijkt. Vergeet niet waar je het allemaal voor doet.


       7.      Kijk motiverende Netflix documentaires

Dit is eigenlijk een beetje onderdeel van het motiverende vlogs/blogs/Instagrammers verhaal. Alleen vind ik documentaires net nog wat specialer, ook omdat je er vaak nog van kan leren. Sommige documentaires heb ik al zo vaak gezien dat ik ze alleen nog maar hoef aan te zetten terwijl ik teken en dan toch precies weet waar het verhaal op dat moment speelt. Een aantal geweldige mode documentaires zijn: Iris (mijn absolute favoriet💓), Dior and I, the september issue, the true cost, en ik kan niet wachten om de nieuwe documentaire over Dries van Noten te zien. 


Dat waren al mijn tips! 
Welke tip spreekt jou het meeste aan? 
En wat zijn jullie tips voor het vasthouden van de motivatie?

Ik hoor het graag!

7 opmerkingen

 1. Wanneer ik geen zin heb om zelf een blog te tikken, dan ga ik aan de slag met blogs lezen. Meestal komt de inspiratie vanzelf en maak ik in een concept al een kladversie. Wanneer de zin en tijd komt dan werk ik er aan en klaar is kees :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Handig inderdaad om al een kladversie te typen :) dat ga ik onthouden

   Verwijderen
 2. Ik ben de laatste tijd in vakantie-modus en daardoor zit ik ook liever op de bank niets te doen. Ik merk wel op dat wanneer ik vroeg opsta en mij aan een planning houdt dat ik dan veel productiever ben en sneller blog-artikels en illustraties kan maken en afwerken.

  Misschien nog een tip bij puntje 3! Ik heb laatst een printable gemaakt om je statistieken bij te houden van je blog/instagram/twitter, het kan wel handig zijn hoop ik. Je kan het vinden op june14thstudio.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohh dat is handig die printable! Die ga ik downloaden :) En inderdaad meteen aan een planning beginnen helpt de productiviteit

   Verwijderen
 3. ik heb niet echt tips, ik heb altijd suddenly inspiratie ofzo :p je tips zijn wel heel handig! en jou illustraties zijn zo mooi, zeker weten kom je er <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aww dat is lief Robin <3 Inspiratie is soms ook niet te forceren, dan komt het of het komt niet.

   Verwijderen
 4. Ja okee hier heb ik wel wat aan :D vooral een collage, ook al ben ik niet zo into de motiverende tekstjes ik vind het wel een leuk punt omdat ik van plaatjes zoeken, knippen en plakken wel vaak een inspirerende vibe krijg ^^

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!