Drie dagen in Berlijn

 Als ik één ding heb geleerd van dit weekendje weg dan is het dat ik volgende keer mijn laptop niet mee hoef te nemen. Ik had er geen tijd voor en ook geen zin om mijn laptop aan te zetten. Tijdens zo'n trip wil je gewoon 100% in het moment leven, een artikel schrijven komt daarna wel. 😁

Anyway! Afgelopen donderdag zijn Maikel en ik rond 5:00 s'ochtends naar Berlijn vertrokken. Het is met de auto zo'n 6 uur rijden en met stops waren we uiteindelijk zo'n 7 uur onderweg. In de middag kwamen we aan in ons hotel.
 We verbleven in Hotel California aan de Kurfürstendamm, een prima hotel op een geweldige locatie. Omdat we best moe waren van de reis en het inmiddels al zo'n 16:00 was, besloten we om alleen even langs de Kurfürstendamm te wandelen en daarna wat te gaan eten.
 De Kurfürstendamm is een mooie brede straat met veel chique winkels en restaurants. 
Het was zoooo koud! Mijn telefoon gaf aan dat het -11 was maar het voelde echt als -20 haha. Gelukkig scheen de zon wel en dat maakte dat de stad wel een vrolijke uitstraling had.
Na een goede nachtrust stonden we vrijdagochtend bij de Brandburger Tor klaar voor een tour door de wijk Mitte. Sandemans New Berlin Tours bied gratis tours aan waarbij je aan het eind de gids een fooi geeft gebaseerd op wat jij van de tour vond. Onze gids deed het heel goed! Hij wist veel van de geschiedenis van Berlijn, nam de tijd om uitleg te geven en vragen te beantwoorden en je voelde echt zijn liefde voor de stad. Zo'n tour is echt een aanrader!
Na een warme lunch doken we opnieuw de kou in en liepen we naar de Berliner Dom. Deze kerk echt echt gi-gan-tisch! Voor een klein bedrag mag je naar binnen en kun je in de koepel komen vanwaar je een panorama uitzicht over Berlijn hebt.
Niet ver van de Berliner Dom ligt Hackesche Höfe. Rondom dit gebouw liggen een aantal hofjes die allemaal een eigen stijl hebben. Ontzettend leuk om doorheen te lopen en de kleine winkeltjes en restaurantjes te ontdekken. Ook is er in één van de hofjes veel street-art!
Ook zaterdag scheen de zon vol op! We besloten Slot Charlottenburg te bezoeken. Dit paleis ligt een beetje aan de rand van de stad en is het oudste paleis van Berlijn. De reden dat het aan de rand van de stad ligt is omdat Charlottenbrug vroeger een aparte stad was. Pas later werd het onderdeel van Berlijn.
Het paleis is van buiten mooi om te bezichtigen en ook bezoek aan de tuin is gratis, maar eigenlijk is een bezoek de zalen binnen waar het om draait. Na de Tweede Wereld Oorlog is dit paleis namelijk opnieuw opgebouwd en daardoor ziet de buitenkant er redelijk modern uit. Van binnen krijg je veel meer een idee van hoe het leven er toen der tijd aan toe ging. Een aantal zalen zijn zelfs nog authentiek en van de bombardementen bespaard gebleven.
Later die middag bezochten we de East Side Gallery helemaal aan de andere kant van de stad. Hier staat nog een stuk Berlijnse muur dat versierd is met street-art. Alle street-art heeft te maken met de tijd dat de muur oost en west Berlijn van elkaar scheidde. Het is best bizar om er langs te lopen en te bedenken dat nog niet zo heel lang geleden de mensen die in oost Berlijn woonde geen flauw idee hadden van wat zich in west Berlijn afspeelde...

Zondagochtend zijn we weer naar huis gereden. Ik vond Berlijn een hele bijzondere stad en wil er zeker nog eens terug. Doordat het nu zo koud was denk ik dat er in de zomermaanden nog een heel andere kant van Berlijn te ontdekken is :)

Ben jij al eens in Berlijn geweest? Wat vond je van deze stad?

7 opmerkingen

 1. Mooie foto's! Berlijn staat zeker op mijn travel lijstje. Lijkt mij een hele bijzondere stad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Darina! :) Berlijn is zeker een aanrader! Veel cultuur, natuurlijk een bijzondere geschiedenis en lekker eten. Ik raad wel aan om in een zonnige periode te gaan omdat anders de stad er wat somber bij kan liggen

   Verwijderen
 2. Prachtige foto's! Ik vind Berlijn zo'n mooie en fijne stad, ik zou er graag weer eens naartoe willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Anna! Ik was ook echt blij verrast over de stad!

   Verwijderen
 3. Het ziet er allemaal erg interessant uit! Ik houd wel van zulke stedentripjes, beetje de toerist uithangen en vooral veel foto's maken :)
  Ik zou ook wel eens naar Berlijn willen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja precies! En ook even lekker er tussenuit gaan :)

   Verwijderen
 4. Ik ben vorig jaar op schoolreis naar Berlijn geweest en heb toen meer in de bus gezeten dan in leuke adresjes, haha! Het Mauerpark is zeker een aanrader, elke zondag is er een vintagemarkt :)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!