Testing my (new) old digicam

Begin februari kreeg ik weer de zin om foto's te maken met een "oude" camera, omdat ik houd van de sfeer van 35mm foto's. Ik heb een paar keer een wegwerpcamera gekocht en dat was leuk om te gebruiken maar vaak kon de helft van de foto's niet worden ontwikkeld omdat die te donker waren, ook is het best duur (de laatste keer betaalde ik 20 euro voor het ontwikkelen van 13 foto's...) en zo'n wegwerpcamera is ook niet goed voor het milieu. 
Toen ben ik mij gaan verdiepen in camera's waar je zelf een filmrolletje in kunt doen zodat je niet elke keer zo'n heel ding weggooit. Als je goed zoekt hoeft zo'n camera zelf niet heel duur te zijn, maar de kosten van de rolletjes en het ontwikkelen ervan lopen tegenwoordig snel hoog op. Ik vind persoonlijk dat dat ten koste gaat van de lol van het fotograferen. Ik ben namelijk geen super goede fotograaf dus ik weet van te voren dat een groot deel van de foto's in mijn gedachten veel mooier zijn dan in de werkelijkheid. Daarnaast krijg ik al stress bij het idee dat je maar 26 foto's kunt maken en elk shot dus telt. Een verkeerd shot is een verpeste foto en dat is dan weer zonde van je rolletje. Vooral als geld toch een beetje een rol speelt. 
Links: in onze redelijk donkere woonkamer worden foto's al snel korrelig maar toch vind ik de kleuren wel mooi.
Rechts: In de vroege ochtend, de zon kwam net op maar de lucht is overbelicht geworden op de foto. Je kunt wel zien dat er een oranje gloed is.


Na enig onderzoek besloot ik dus (voor nu) van het idee van een 35mm camera af te stappen. Maar ondertussen kreeg ik op Youtube ook aanbevelingen voor oude digitale camera's en de voordelen daarvan. Nu zal het oudere publiek denken: dat is toch totaallll niet hetzelfde als een 35mm camera. 
En dat klopt ook wel. De sfeer zal zeker anders zijn. Maar met de super goeie camera's op onze telefoons tegenwoordig, denk ik dat de lage megapixels en relatief trage sluitertijd kunnen bijdragen aan toch een beetje dat "vintage" gevoel. 
Het voordeel van zo'n digitaal cameraatje is natuurlijk ook dat je de foto's niet hoeft te ontwikkelen, geen verspilling van rolletjes dus. Je kunt lekker vrij experimenteren met het licht bijvoorbeeld. 
Links: tijdens een wandeling in de lunchpauze, de bloemen zijn een beetje overbelicht door de zon.
Rechts: in de lift op kantoor (ik weet niet precies wat ik hier aan het doen ben haha), door de beweging en trage sluitertijd wordt de foto wat wazig.

Op Marktplaats kocht ik voor 11 euro de Olympus Camedia C-160, een 3.2 megapixel camera uit 2004. Er zit een geheugenkaartje in van 128MB, wat echt mega weinig lijkt, maar door de lage pixels kunnen er zo'n 100 foto's op staan. De afgelopen weken heb ik de camera op meerdere locaties getest en ik vind het zo leuk om achteraf op de computer te zien hoe de foto's zijn geworden. Nu pas merk ik hoe geavanceerd de camera's van deze dag zijn. Die passen zichzelf aan het licht aan, schieten mooi in het donker, stellen scherp bij objecten dichtbij en hebben een mega sneller sluitertijd. Dit digitale cameraatje heeft dat allemaal niet haha! Maar toch vind ik dat juist leuk :) 

Wat vinden jullie van de foto's die ik tot nu toe gemaakt heb? Ik ben tevreden, vooral omdat het gewoon voor de lol is :) De camera gaat ook me naar Parijs, waar ik volgend weekend heen ga. Ik ben heel benieuwd met wat voor foto's ik terug ga komen! 
Precies dezelfde locatie, maar met slechts één stap naar achteren veranderde het licht compleet. Dat vind ik nog wel lastig om mee om te gaan.

Links: in een pashokje. Omdat het sluiterknopje best zwaar in gedrukt moet worden komt er al snel beweging en daardoor is deze foto ook een beetje wazig maar eigenlijk vind ik dat juist wel leuk :) 
Rechts: tijdens het uitlaten van Nori probeerde ik een renende andere hond te fotograferen. Dit was wel lastig omdat de sluitertijd zo traag is maar de hond staat er nog net op, en daarnaast dacht ik dat ik de hond groter in beeld had maar dat blijkt achteraf niet zo te zijn haha. 

Poging tot het fotograferen van bloesems dichtbij 

Links: Nori van dichtbij, best goed gelukt qua scherpte en omdat ze veel beweegt :) 
Rechts: Vroege bloesems! Ik vond de compositie voor het grote raam en witte huis mooi en de foto is eigenlijk heel scherp geworden. Ik denk dat een bewolkte dag met scherp licht het beste werkt voor scherpte foto's bij deze camera. Zonnige dagen hebben we nog niet genoeg gehad om dat te testen haha ;)


Geen opmerkingen

Bedankt voor je reactie!
Thank you for your comment!